BHV gebouwontruiming

10 tips voor een BHV-er bij gebouwontruiming

Een bedrijfshulpverlener, of makkelijker gezegd BHV-er, is ontzettend belangrijk voor uw bedrijf of organisatie. Hij of zij is dé persoon die bij noodgevallen werknemers, klanten en gasten tijdig in veiligheid kan brengen. Daarnaast kent een BHV-er het bedrijf waar ze werkzaam zijn van binnen en buiten. Hierdoor weten ze precies welke vluchtroutes te nemen en hoe ze zo snel mogelijk een gebouw kunnen evacueren. Toch blijft dit een spannende en daardoor soms moeilijke situatie. We bespreken vandaag daarom 10 tips voor een BHV-er bij gebouwontruiming.


  1. Houd nooduitgangen en vluchtroutes altijd vrij

Het is voor u als BHV-er of eigenaar van een bedrijf of organisatie belangrijk dat vluchtroutes te allen tijde vrij van obstakels zijn. Dit bevordert de doorstroom tijdens een mogelijke evacuatie en voorkomt ongelukken die op hun beurt het evacueren belemmeren.

  1. Houd het bedrijfsnoodplan up-to-date

Is er verbouwd? Gerenoveerd? Of heeft het bedrijfsnoodplan al een tijdje geen update meer gehad? Dan is het daar wellicht eens tijd voor. Als BHV-er is het belangrijk dat u regelmatig het noodplan controleert en checkt of deze nog steeds up-to-date is. Kloppen de vluchtroutes nog? Of moeten er nieuwe vluchtroutes uitgestippeld worden?

  1. Informeer personeel

Een gebouwontruiming kan veel sneller voltooid worden wanneer alle hoofden dezelfde kant op staan. Het is daarom belangrijk dat personeel geïnformeerd wordt over vluchtroutes en veiligheidsmaatregelen. Op die manier wordt er bij een evacuatie net wat meer druk van de BHV-er afgehaald.

  1. Oefening voorkomt ongelukken

Uw personeel informeren is stap 1. Stap 2 is oefenen, oefenen, oefenen. Plan om de zoveel weken een onverwachtse ontruiming in, zodat het personeel bekend kan raken met de vluchtroutes en de manier van handelen in noodsituaties.

  1. Controleer regelmatig de noodverlichting

Noodverlichting en signalen zijn van groot belang bij een gebouwontruiming. Ze leiden personeel, klanten en gasten namelijk naar de dichtstbijzijnde nooduitgangen. Zorg ervoor dat de verlichting en signalen op de goede plek hangen en werken.


Boek direct een cursus!


  1. Vluchtroutes stoppen niet bij de deur

Een vluchtroute lijkt wellicht te stoppen bij de nooduitgang, maar dat is zeker niet het geval. In het geval van brand of explosiegevaar dient het personeel zo ver mogelijk van het gebouw verwijderd te zijn. Aan de buitenzijde van het gebouw dient daarom ook altijd noodverlichting en signalen te hangen. Lees hier alles over de BHV-verzamelplaats.

  1. Houd altijd rekening met zelfredzaamheid

Het is belangrijk dat er bij een ontruimingsplan ook altijd gedacht wordt aan mindervalide personeel. Zij verplaatsen zich moeilijker naar de dichtstbijzijnde nooduitgang en hebben daarom duidelijke afspraken en wellicht een aangepaste vluchtroute nodig.

  1. Bij twijfel is het antwoord altijd doen

Wanneer u twijfelt over het op gang brengen van een gebouwontruiming, is het belangrijk dat de BHV-er niet te lang gaat onderzoeken of diens vermoeden klopt. Bij twijfel is het raadzaam om altijd te beginnen met evacueren. Hierdoor vermindert u het aantal mogelijke slachtoffers bij een daadwerkelijk gevaarlijke situatie.

  1. De BHV-er moet zijn skills blijven ontwikkelen

Niet alleen de noodsignalering en het noodplan moeten up-to-date zijn. Ook de BHV-er zelf dient zichzelf bij te scholen. Op die manier kan hij of zij in gevallen van nood de beste tactiek inzetten voor een veilige ontruiming.

  1. Denk ook aan aftercare: de taken na een ontruiming

Een gebouwontruiming is niet alleen voor de BHV-er, maar ook personeel, klanten en gasten vaak erg traumatiserend. Check bij alle betrokkenen of er mogelijk behoefte is om over de situatie te praten en of er wellicht oude trauma’s zijn die nu weer naar boven komen.