Brandveilige kerstboom werk BHV

Brandveilige kerstboom: zo voorkomt u ongelukken op de werkvloer

Hoewel het decoreren van de werkvloer zeker bij draagt aan de feeststemming en saamhorigheid op de werkvloer, brengt het ook gevaren met zich mee. Kerstbomen, met name echte, zijn namelijk ontzettend brandgevaarlijk. Dit kan naast kleinere brandwonden of het inademen van schadelijke rook ook andere nog drastischere gevolgen hebben. We bespreken vandaag daarom 5 onmisbare tips voor het voorkomen van ongelukken op de werkvloer gedurende de feestdagen.


5 onmisbare tips voor veiligheid op de werkvloer

  1. Investeer in een kunstkerstboom

Onderzoek vanuit de brandweer heeft aangetoond dat echte kerstbomen vele malen brandgevaarlijker zijn dan kunstbomen. Dit heeft de maken met de mate van uitdroging. Echte kerstbomen worden snel droog en kunnen daardoor sneller vlam vatten. Kunstbomen daarentegen zijn vaak brandvertragend behandeld en zijn daardoor de veiligste optie voor op de werkvloer.

Toch graag een echte kerstboom? Zorg dan dat deze stevig staat, zodat hij niet zomaar om kan vallen. Voorkom daarnaast kunstsneeuw dat snel vlam vat en zorg ervoor dat de boom niet snel uitdroogt. Zet desnoods een emmer water langs de boom voor het geval dat.

  1. Houdt een blusdeken of brandblusser binnen handbereik

Of u nou een kunst- of echte kerstboom op de werkvloer heeft, het blijft belangrijk om passende maatregelen te nemen. Om te voorkomen dat brand zich snel verspreidt en om mogelijke brandwonden bij werknemers en collega’s te voorkomen, is het handig om een blusdeken en/of brandblusser binnen handbereik te hebben. Zo kunt u of een collega direct schakelen wanneer de kerstboom of andere kerstdecoratie toch vlam vat.

  1. Zorg ervoor dat er geen kerstdecoratie in de loop- of vluchtroutes staat

Denk bij het plaatsen van de kerstboom of andere decoratie aan de juiste plaatsing hiervan. Het is ontzettend belangrijk dat u de kerstboom niet in de loop- of vluchtroutes van het pand zet. Wanneer er namelijk toch brand uitbreekt of u om andere redenen met spoed het pand moet verlaten, dan mag niks u of uw collega’s daarin in de weg staan.

Obstakels op de loop- of vluchtroute zijn niet alleen gevaarlijk omdat ze de uitgangen blokkeren, maar kunnen ook ernstige verwondingen tot gevolg hebben. Denk bijvoorbeeld aan kneuzingen, breuken of wonden wanneer een werknemer of collega hier overheen valt.


Boek direct een cursus!


  1. Trek de stekkers uit het stopcontact wanneer u het pand verlaat

Een belangrijke handeling bij het voorkomen van brand, ongelukken en schade op de werkvloer is wat u doet bij het verlaten van het pand. Zorg ervoor dat u of een collega die als laatst vertrekt bij het verlaten van het pand alle kerstversiering en verlichting uit het stopcontact trekt. Wanneer u elektrische decoratie of verlichting te lang in het stopcontact laat zitten kan dit kortsluiting veroorzaken. Op zijn beurt kan kortsluiting natuurlijk weer brand veroorzaken met alle gevolgen van dien.

  1. Plaats de kerstboom niet te dicht bij gordijnen

Het gevaar van vlammen en brand is dat deze zich vliegensvlug door een pand of ruimte kunnen verplaatsen. Zorg er daarom voor dat de kerstboom niet in de buurt staat van materiaal waardoor brand zich nog sneller kan verplaatsen. Een goed voorbeeld daarvan is een gordijn. Wanneer de vlammen vanuit de kerstboom overslaan op de gordijnen dan kunnen deze ervoor zorgen dat het zich nog sneller verspreidt door de ruimte. Plaats uw kerstboom daarom zo veel mogelijk in het midden van de ruimte, buiten looproutes om en niet in de buurt van brandbaar materiaal.

Wanneer er toch brand uit breekt – taken van de BHV’er

Wanneer er ondanks uw voorzorgsmaatregelen toch brand uitbreekt in de kerstboom dient een BHV’er direct in zijn of haar rol te treden. De BHV’er blijft kalm en alarmeert diens collega’s. Een van de eerste instructies die een BHV’er zal geven is voor collega’s om zich zo snel, maar toch veilig mogelijk richting de nooduitgang te verwijzen. Deze heeft u als BHV’er ruimschoots gecontroleerd alvorens de calamiteit en ook naar uw collega’s gecommuniceerd.

U controleert overige ruimtes waaronder toiletten en andere openbare plekken op achtergebleven personeel en verleent indien nodig eerste hulp. Daarnaast is het de taak van de BHV’er om hulpverleningsorganisaties in te schakelen en deze bij aankomst te informeren over de situatie: wat is er gebeurd? Wat heeft u tot de aankomst van de hulpverleners allemaal gedaan? Zijn er collega’s gewond? Zijn al uw collega’s buiten en op een veilige afstand? Dat zijn zaken waar u zich als BHV’er mee bezig dient te houden in geval van nood.

Lees ook: hoe snel moet BHV starten na een melding van een calamiteit.