5 basisregels EHBO

De 5 basisregels van EHBO: let op deze punten!

Elke EHBO-er moet tijdens een ongeval kunnen handelen vanuit de 5 basisregels van EHBO. Deze 5 belangrijke punten zijn opgesteld door het Oranje Kruis om optimale hulp te kunnen garanderen voor het slachtoffer. De punten moeten te allen tijde in chronologische volgorde worden uitgevoerd. Als EHBO-er heb je een grote verantwoordelijkheid en er wordt veel van je gevraagd zodra dat nodig is. In noodsituaties is het belangrijk om acuut te reageren, kalm te blijven en te handelen vanuit de 5 basisregels van EHBO.


1.      Let op gevaar

Het eerste wat een EHBO-er moet doen in geval van ongevallen is letten op gevaar. De verleiding loert om direct naar het slachtoffer te gaan en hulp te verlenen, maar dit is een van de meest gemaakte fouten. Gelukkig weet een opgeleide EHBO-er om eerst de omgeving te scannen, zowel van het slachtoffer als mogelijke omstanders. Voorop staat de veiligheid van de EHBO-er zelf. Als de EHBO-er gevaar loopt, kan er ook geen hulp worden verleend. Is of wordt de situatie onveilig? Verlaat dan direct de plaats van het ongeval.

“Scan de omgeving en achterhaal of er geen gevaar (meer) loert.”

2.      Achterhaal wat er is gebeurd

Pas zodra er is vastgesteld dat er geen gevaar is op de plaats van het ongeval, achterhaal je als EHBO-er wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert. Vraag aan het slachtoffer en/of omstanders wat er is gebeurd om de ernst van de situatie te bepalen. Zodra je weet wat er is gebeurd, probeer je vast te stellen wat het slachtoffer mankeert. Dit kun je ook doen door vragen te stellen en door met het blote oog verwondingen vast te stellen. Dit is cruciaal om goede hulp te kunnen verlenen.

“Stel vast wat er is gebeurd en wat het slachtoffer mankeert.”

3.      Stel het slachtoffer gerust en zorg voor beschutting

Na stap 1 en 2 van de basisregels, start je met het geruststellen van het slachtoffer. Uiteraard kan dit alleen als het slachtoffer aanspreekbaar is. Vaak zijn slachtoffers van een ongeval in paniek of verward en beseffen daarom niet helemaal wat er is gebeurd. Het is de taak van de EHBO-er om ervoor te zorgen dat het slachtoffer kalm blijft en gerust wordt gesteld. Zorg vervolgens voor beschutting voor het slachtoffer, door bijvoorbeeld een jas of deken op het slachtoffer te leggen. Probeer ook, indien mogelijk, ervoor te zorgen dat het slachtoffer zo comfortabel mogelijk ligt, maar verplaats het slachtoffer niet!

“Kalmeer het slachtoffer en zorg voor beschutting, maar verplaats het slachtoffer niet.”

Boek direct een cursus!

   


4.      Schakel de hulpdiensten in

Nadat het slachtoffer is gerustgesteld, bepaal je of het nodig is om professionele hulp in te schakelen. Denk hierbij aan de ambulance, maar mogelijk ook de politie en/of brandweer. Blijf bij het slachtoffer en houdt hem/haar gerust en wacht totdat de hulpdiensten zijn gearriveerd. Jouw taak als EHBO-er zit erop zodra je de zorg en alle benodigde informatie hebt overgedragen aan de hulpdiensten.

“Bel 1-1-2 en geef alle benodigde informatie door.”

5.      Zorg voor het slachtoffer

Pas zodra je alle bovenstaande stappen hebt doorlopen, kun je beginnen met het verlenen van zorg aan het slachtoffer. De zorg verleen je altijd op het plaats van het ongeval en je verplaatst het slachtoffer niet, tenzij er een onveilige situatie ontstaat. Als EHBO-er kun je verschillende technieken inzetten die je hebt geleerd tijdens een EHBO of BHV-cursus om voor het slachtoffer te zorgen. Denk hierbij aan de stabiele zijligging, de Rautekgreep, de Heimlichgreep etc.

“Zorg voor het slachtoffer totdat de hulpdiensten arriveren.”

Tot slot

EHBO staat voor ‘Eerst Hulp Bij Ongevallen. Door het volgen van de 5 basisregels van EHBO zorg je ervoor dat er optimale hulp kan worden verleend bij ongevallen. Het is belangrijk dat de 5 punten altijd in de juiste volgorde worden uitgevoerd. Zorg er dus voor dat je deze 5 EHBO-regels goed onthoudt. EHBO is echter geen BHV. Lees hier meer over het verschil tussen EHBO en BHV.

Wil je meer informatie over de 5 basisregels en oefenen in de praktijk? Vraag dan een BHV-cursus aan. Vakles verzorgt BHV cursussen op 9 vaste locaties en daarnaast geven wij ook incompany cursussen.