De heimlichgreep van naam veranderd

De Heimlichgreep bij verslikken: wat is het en hoe voert u het uit?

We verslikken ons allemaal wel eens, dat is meestal niet zo erg. In de meeste gevallen kunt u datgene dat in uw luchtpijp terecht is gekomen namelijk snel weghalen door te hoesten. In sommige gevallen is een hoestbui echter niet voldoende en heeft de persoon die zich verslikt heeft hulp nodig. Maar hoe kunt u die persoon helpen? Dat kan door de Heimlichgreep uit te voeren. Maar wat is de Heimlichgreep precies en hoe voert u het uit?


Wat is de Heimlichgreep?

De Heimlichgreep, ook wel Heimlichmanoeuvre genoemd, is een greep waarmee u een blokkade van de luchtwegen kunt verhelpen en zo verstikking kan verhinderen. De greep is vernoemd naar Henry Heimlich. Hij omschreef in het jaar 1974 als eerste deze greep die tot de dag van vandaag nog steeds wordt gebruikt.

Heeft de Heimlichgreep een andere naam gekregen?

De term “buikstoten” wordt ook regelmatig gebruikt in plaats van “de Heimlichgreep”. Dit kan voor verwarring zorgen. Sommige mensen vragen zich hierdoor namelijk af op de Heimlichgreep een andere naam heeft gekregen en welke benaming juist is. Beide benamingen zijn echter correct. Tijdens de Heimlichgreep voert u namelijk buikstoten uit om de luchtwegen van een andere persoon vrij te maken. De Heimlichgreep is dus niet van naam veranderd, maar de term “buikstoten” wordt gebruikt om te verwijzen naar de manoeuvre.

Stappenplan Heimlichgreep: hoe voert u de Heimlichgreep uit?

Nu weet u wat de Heimlichgreep is, maar hoe voert u de greep uit? We leggen het hieronder stap voor stap uit!

  1. Voordat u de Heimlichgreep uitvoert moet u eerst 5 maal tussen de schouderbladen van de persoon in nood slaan. Kijk na elke slag na of het probleem opgelost is. Ziet u na 5 maal slaan geen resultaat? Dan moet u de Heimlichgreep uitvoeren.
  2. Om de Heimlichgreep uit te voeren gaat u achter de persoon in nood staan. Wanneer u achter deze persoon staat, slaat u uw armen rond zijn of haar middel.
  3. Vervolgens plaatst u uw vuist boven de navel van de persoon in nood. Met uw andere hand pakt u deze vuist stevig vast.
  4. Wanneer u dit gedaan heeft geeft u buikstoten. Dit kan u doen door simpelweg uw vuist hard naar binnen en omhoog te duwen.
  5. Geef maximaal 5 buikstoten aan het slachtoffer. Is het probleem daar nog niet mee opgelost? Geef dan weer 5 kloppen tussen de schouderbladen van de persoon in nood en wissel dit af met 5 buikstoten.
  6. Is de blokkade in de luchtwegen van het slachtoffer verwijderd? Bel dan het noodnummer 112. Door de Heimlichgreep kunnen er namelijk inwendige letsels ontstaan zijn bij het slachtoffer. Zelfs als de greep correct is uitgevoerd kan dit gebeuren.

Boek direct een cursus!


De Heimlichgreep tijdens een BHV cursus

Een bedrijfshulpverlening cursus leert medewerkers verschillende  cruciale handelingen, zodat ze weten hoe ze moeten reageren op een noodgeval dat zich kan voordoen in een bedrijf. De Heimlichgreep is een zeer belangrijk manoeuvre en wordt daarom ook aangeleerd tijdens deze cursus. Uiteraard leert u tijdens een BHV-cursus niet alleen hoe u een Heimlichgreep moet uitvoeren. U leert bij een BHV cursus ook bijvoorbeeld ook hoe u moet reanimeren, verband moet aanbrengen, hoe u de rautekgreep moet toepassen en hoe u een brand moet bestrijden.

Conclusie

De Heimlichgreep wordt gebruikt om een blokkade in de luchtwegen, van een  persoon die zich verslikt heeft, te verhelpen. Wilt u leren hoe u deze greep moet uitvoeren en hoe u moet omgaan met noodgevallen op de werkvloer? Dan kunt u een BHV cursus volgen. Tijdens deze cursus leert u namelijk alles over bedrijfshulpverlening.