Hoe lang duurt een BHV cursus

Hoe lang duurt een BHV cursus?

Auteur: Evert-Jan Meijer, oprichter Vakles.

Bent u een werkgever of wilt u zelf BHV’er worden? Dan bent u vast benieuwd hoe lang een BHV cursus duurt. Hoewel de duur per opleider kan verschillen, duurt een BHV cursus gemiddeld een dag. In deze blog bespreken we hoe lang een BHV cursus duurt bij Vakles, zowel voor de basis- als de uitgebreide en herhalingscursus.


Hoe lang duurt de BHV basiscursus?

De BHV basiscursus duurt een dag, van 09:00 tot 16:30 uur. Tijdens de cursus komen alle essentiële onderwerpen van BHV aan bod, zoals EHBO, reanimeren, brand, alarmeren en ontruimen. De cursus bestaat uit een theoretisch en een praktijkgedeelte. De basis BHV cursus kan zowel op een van onze cursuslocaties als incompany worden gevolgd. In beide gevallen duurt de cursus een werkdag.

Hoe lang duurt de uitgebreide BHV basiscursus?

De uitgebreide BHV basiscursus wordt opgesplitst in twee dagdelen van elk zes uur, wat betekent dat de cursus aanzienlijk langer duurt dan de standaard basiscursus. Deze uitgebreide cursus is aan te raden voor bedrijven waar de werkplek grotere risico’s met zich meebrengt dan bijvoorbeeld op kantoor, zoals op bouwplaatsen en in fabrieken. Bij de uitgebreide cursus wordt niet alleen dieper ingegaan op de theorie, maar wordt er vooral ook meer geoefend in de praktijk.

Hoe lang duurt de BHV herhalingscursus?

Omdat het BHV-certificaat bij Vakles twee jaar geldig is, bieden wij geen specifieke herhalingscursus aan. In plaats daarvan volgt u na twee jaar opnieuw de BHV basiscursus. Deze ‘herhalingscursus’ duurt dus ook een hele dag, van 09:00 tot 16:30 uur, zodat alle kennis wordt opgefrist en bijgewerkt met de meest actuele informatie.


Boek direct een cursus!


Persoonlijke ervaring

Hallo, mijn naam is Evert-Jan Meijer, de oprichter van Vakles. Uit mijn persoonlijke ervaring kan ik vertellen dat een BHV cursus gemiddeld een werkdag duurt, maar afhankelijk van de omstandigheden kan dit soms korter of juist langer zijn. Heeft u specifieke vragen over dit onderwerp? Mail mij dan gerust op info@vakles.nl en ik zal u zo spoedig mogelijk proberen te helpen. Hieronder ga ik verder met mijn blogartikel, waarin ik nog een aantal veelgestelde vragen met u doorneem.

Welke omstandigheden kunnen de duur verlengen of verkorten?

De duur van een BHV cursus kan door verschillende factoren en omstandigheden beïnvloed. We lichten er een aantal toe:

  • De sector waarin een bedrijf actief is. Wanneer de werkplek grotere risico’s met zich meebrengt, is het soms aan te raden specifieke onderdelen langer te oefenen.
  • Het aantal deelnemers: grotere groepen nemen over het algemeen meer tijd in beslag.
  • De locatie: wanneer wij externe cursussen verzorgen op locatie bij de klant, kan dit extra tijd in beslag nemen voor bijvoorbeeld het bepalen van de locatie voor praktijkoefeningen.
  • Ervaren en/of enthousiaste cursisten gaan over het algemeen sneller door de lesstof heen, waardoor een cursus soms wat korter kan duren.
  • Veranderingen in wetgeving kunnen extra tijd in beslag nemen om deze informatie goed door te nemen.

Kan de cursus korter door voorbereiding?

Hoewel iedereen vrij is om zich op zijn of haar manier voor te bereiden op een BHV cursus, is dit allesbehalve noodzakelijk. Sterker nog, u heeft geen vooropleiding of voorkennis nodig om een BHV cursus te volgen bij Vakles. Wij leiden onze cursisten binnen een dag op tot erkende BHV’ers!

Conclusie

We kunnen concluderen dat een BHV cursus gemiddeld een werkdag duurt, maar dit kan variëren afhankelijk van de opleider. Bij Vakles duurt zowel de BHV basis- als de herhalingscursus een volledige dag, van 09:00 tot 16:30 uur, terwijl de uitgebreide BHV basiscursus twee keer zes uur in beslag neemt. Ten slotte kunnen verschillende omstandigheden ervoor zorgen dat een cursus korter of langer duurt.