BHV voor ZZP'er verplicht

Is BHV verplicht voor ZZP’ers?

Eén van de meest voorkomende vragen die veel ZZP’ers zichzelf stellen is de vraag of BHV verplicht is voor ZZP’ers. Het antwoord op deze vraag hangt volledig af van uw persoonlijke omstandigheden. Lees verder om achter de potentiële noodzaak van BHV cursussen voor u als ZZP’er te komen!


Is BHV verplicht voor ZZP’ers?

De vraag of u als ZZP’er zijnde verplicht bent om BHV cursussen te volgen kan eenvoudig beantwoord worden: in beginsel is het niet verplicht. Zolang u als volledig zelfstandige werkzaam bent in uw eigen onderneming bestaat er geen plicht om BHV-vaardigheden op te doen. De Arbowet, de wet die alle regelgeving bevat rondom veiligheid op de werkvloer, is voor veel situaties niet van toepassing op ZZP’ers. Zolang u achter uw eigen werkplek werkzaam bent en geen mensen in dienst heeft hoeft u niet verplicht het BHV-certificaat te behalen.

Wat zijn de regels voor ZZP’ers met personeel?

Zoals u hierboven al heeft kunnen lezen geldt deze plicht ‘in beginsel’ niet. Er bestaan echter een aantal uitzonderingen. Uit artikel 3 van de Arbowet volgt namelijk dat een werkgever verplicht is om te zorgen voor de veiligheid en gezondheid van alle werknemers. Mocht u als ZZP’er werkzaam zijn maar tijdelijk een uitzendkracht in dienst krijgen, dan zal u wel dienen te voldoen aan de BHV-plicht. Dit geldt ook voor alle ZZP’ers die tijdelijk stagiairs en/of vakantiekrachten inschakelen tijdens drukke periodes. Op basis van artikel 658 van boek 7 van het Burgerlijk Wetboek geldt namelijk een zorgplicht ten aanzien van niet-medewerkers.

Lees ook: Kan uw werkgever BHV verplichten en mag u weigeren?


Boek direct een cursus!


Waarom een BHV cursus volgen als ZZP’er?

Ondanks het feit dat het in veel gevallen niet verplicht is, is het volgen van een BHV cursus wel een verstandige keuze. Mocht u bijvoorbeeld werken op en locatie waar ook andere ZZP’ers werkzaam zijn, dan is het prettig om te weten wat u moet doen in geval van nood. Ook is het een goede investering voor de ZZP’ers die de droom hebben om hun bedrijf uit te breiden in de nabije toekomst. Tot slot is het zo dat sommige opdrachtgevers een BHV-certificaat vereisen, gewoonweg omdat het een hogere mate van veiligheid biedt.