We hopen allemaal dat we nooit een ongeval zullen meemaken. Dat is echter redelijk onwaarschijnlijk en daarom kunt u maar beter voorbereid zijn op zo’n incident. Om deze reden bespreken we in dit artikel één van de belangrijkste onderdelen van eerste hulp: de Rautekgreep.
Wat is de Rautekgreep?
De Rautekgreep is een speciale greep die gebruikt wordt om slachtoffers na een ongeval of ander incident te verplaatsen naar een veiligere plaats. De Rautekgreep zorgt ervoor dat een gewonde snel een kleine afstand verplaatst kan worden.
Bron video: Het Oranje Kruis
Wanneer gebruikt u de Rautekgreep?
In de meeste gevallen is het aangeraden om op de plaats van het ongeval zelf eerste hulp toe te dienen aan een gewonde. Dit is omdat een gewonde een inwendig letsel kan hebben opgelopen en het geen goed idee is om iemand met een inwendig letsel te verplaatsen. In sommige gevallen heeft u echter geen andere mogelijkheid dan het slachtoffer te verplaatsen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een gewonde in een uitbrandend kantoor.
Stappenplan Rautekgreep: hoe voert u de Rautekgreep uit?
Nu weet u wat een Rautekgreep is en wanneer u deze greep moet gebruiken, maar hoe voert u de Rautekgreep eigenlijk uit? We leggen het hieronder stap voor stap uit!
- Neem plaats achter de gewonde en breng deze in een zittende houding.
- Zorg dat de rug van het slachtoffer tegen uw lichaam steunt.
- Schuif uw beide armen onder de oksels van het slachtoffer.
- Grijp één onderarm. Heeft het slachtoffer een letsel aan één van de armen? Dan kiest u de arm zonder letsel.
- Leg de gekozen onderarm horizontaal onder de borst van de gewonde en leg uw arm met aaneengesloten vingers en duimen vervolgens over de onderarm van de gewonde.
- Ga zo dicht mogelijk gehurkt tegen de gewonde zitten en zorg ervoor dat uw knieën aan weerszijden van de gewonde geplaatst zijn.
- Til de gewonde op door uw benen te strekken en rechtop te gaan staan.
- Sleep de gewonde weg door achterwaarts te lopen. Let op waar u uw voeten zet.
- Leg het slachtoffer in omgekeerde volgorde weer neer. Doe dit voorzichtig.
- Nu kunt u de nodige eerste hulp verlenen.
Boek direct een cursus!
De Rautekgreep tijdens een BHV-cursus
Een BHV-cursus, oftewel bedrijfshulpverlening, is een cursus die medewerkers van een bedrijf leert hoe ze moeten reageren wanneer een ongewenste gebeurtenis zich voordoet in een organisatie. Aangezien een Rautekgreep een zeer belangrijk onderdeel is van eerste hulp, is het ook één van de zaken die u leert tijdens zo’n cursus. Naast een Rautekgreep leert u tijdens een BHV-cursus ook reanimeren, verbandmiddelen gebruiken, slagaderlijke bloedingen behandelen en nog veel meer.
Conclusie
De Rautekgreep is een greep die gebruikt wordt om een slachtoffer te verplaatsen naar een veiligere plek. Bijvoorbeeld in het geval van een brandongeluk. Wilt u weten hoe u in organisaties de Rautekgreep moet uitvoeren en andere eerste hulp moet toedienen? Dan kunt u een BHV-cursus volgen bij Vakles. In deze cursus leert u immers alles over bedrijfshulpverlening.