BHV verzamelplaats

Wat is een BHV verzamelplaats? Alles wat u moet weten!

Een BHV-verzamelplaats is een essentieel onderdeel van elk noodplan op de werkvloer. Het is een veilige locatie waar bedrijfshulpverleners en werknemers zich kunnen verzamelen tijdens een noodsituatie. In deze blog bespreken we onder andere wat een BHV-verzamelplaats precies is, waar een goede verzamelplaats aan voldoet en wanneer de verzamelplaats verlaten mag worden.


Wat is een BHV-verzamelplaats?

Een BHV-verzamelplaats is een afgesproken locatie op het bedrijfsterrein waar iedereen zich verzamelt bij calamiteiten, zoals een brand, gaslek of explosie. Het doel van een verzamelplaats is  om alle medewerkers snel en veilig te kunnen lokaliseren en te tellen, zodat duidelijk wordt wie er aanwezig is en wie er nog vermist wordt. Nadat er is gealarmeerd, kan de BHV’er beginnen met de evacuatie in gang zetten.

Wat is een goede verzamelplaats?

Een goede verzamelplaats voldoet aan een aantal richtlijnen. Allereerst moet de locatie gemakkelijk bereikbaar zijn en op veilige afstand van het gevaar zijn. Denk aan een parkeerterrein, een grasveld of een andere open ruimte die duidelijk is gemarkeerd en goed zichtbaar is vanaf alle andere gebouwen op het terrein. Zorg er ook voor dat de locatie groot genoeg is voor alle aanwezige medewerkers en dat er voldoende beschutting is in geval van slecht weer. Markeer de locatie duidelijk met het ‘verzamelplaatsbord’ en houdt het gebied vrij van obstakels.

Het verzamelplaatsbord

Het verzamelplaatsbord is het belangrijkste onderdeel van de BHV-verzamelplaats. Het bord geeft duidelijk aan waar de verzamelplaats zich bevindt en welke instructies moeten worden opgevolgd. Het is belangrijk dat het bord goed zichtbaar is vanaf alle gebouwen op het terrein en dat het goed verlicht is voor noodsituaties die zich voordoen in het donker. Let er op dat het bord up-to-date is en dat de instructies duidelijk zijn voor iedereen. Hoewel dit voor de hand liggende zaken lijken is het wel iets waar u goed op moet letten.


Boek direct een cursus!


Taak BHV’er op de verzamelplaats

Een BHV’er heeft een belangrijke rol op de verzamelplaats. De taak van een BHV’er is om ervoor te zorgen dat iedereen veilig en snel naar de verzamelplaats wordt geleid. De BHV’er moet het verzamelplaatsbord duidelijk aanwijzen en ervoor zorgen dat iedereen de instructies op het bord opvolgt. Een BHV’er moet ook controleren of alle medewerkers en BHV’ers op de verzamelplaats aanwezig zijn en of er nog mensen vermist worden.

Lees hier alles over de taken en verantwoordelijkheden van een BHV’er.

Wanneer de verzamelplaats verlaten

Het is van belang om de verzamelplaats niet te verlaten voordat u toestemming heeft gekregen van de BHV’er of de brandweer. Zij zijn verantwoordelijk voor het coördineren van het evacuatieproces en zullen bepalen wanneer het veilig is om de verzamelplaats te verlaten. In sommige gevallen kan het verlaten van de verzamelplaats noodzakelijk zijn, bijvoorbeeld als een noodsituatie buiten het bedrijfsterrein plaatsvindt. In dat geval is het belangrijk om wederom de instructies van de brandweer of de BHV’er op te volgen om uzelf en anderen in veiligheid te brengen. Een vluchtroute is essentieel bij het veilig geraken op de verzamelplaats. Lees hier meer over op de website van de brandweer.

Kortom

Dankzij dit artikel heeft u een goed beeld gekregen over de verzamelplaats en alles wat daarmee te maken heeft. Een verzamelplaatsbord is onmisbaar voor de verzamelplaats en het is belangrijk dat u de instructies van de BHV’er of brandweer opvolgt voor een snelle en veilige evacuatie. Heeft u hier nog vragen over? Neem dan gerust contact met ons op of meld u aan voor onze BHV cursussen!